Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Al weer bijna een jaar voorbij

Hallo allemaal,

Bijna weer een jaar voorbij, wat gaat de tijd snel. Wij vieren dit jaar kerst zonder kinderen. Lotte is naar haar vader en oma, die hebben we al op het vliegtuig gezet. Ze heeft extra vrije dagen gekregen van school, niet omdat ze uit Nederland komt maar omdat ze afgelopen zomer heel hard heeft geleerd en omdat het heel goed gaat met haar op school. Het is wel nog steeds moeilijk voor haar omdat ze nog niet altijd alles begrijpt, maar zowel de school als ik vonden dat ze het verdiend had om wat meer tijd bij haar familie door te brengen. Dus is ze van 19 dec. tot 5 jan in Nederland. Marcel gaan we vannacht naar het vliegveld brengen die gaat naar zijn vriendin. Dus alleen Janos en Andras zijn dan nog thuis, maar die weten nog niet of ze wel of niet weggaan, dat krijgen we nog wel te horen.

[cleeng_content id=”124139718″ description=”Ik vraag dit bedrag als bijdrage voor de dieren. Als u klikt kunt u ook een voordelig abonnement nemen. Dank u” price=”0.39″ referral=”0.05″]Ik had contact met nog andere mensen die waren geëmigreerd en gefilmd waren door ik vertrek en die hebben het helaas niet volgehouden en hun droom op moeten geven, ze zijn terug naar Nederland. Jan en Saskia als jullie dit lezen wens ik jullie hele fijne dagen toe en hoop dat jullie snel weer een beetje een normaal leven hebben.

Daar had ik het van de week ook met mijn moeder over, weggaan is niet makkelijk en komt veel bij kijken en dan proberen een nieuw bestaan op te bouwen ook dat is niet makkelijk, maar terug gaan is volgens mij het moeilijkst, want je hebt niets meer in Nederland. Kijk wij hebben hier ons huis, maar als wij terug zouden moeten hebben we geen huis en ik denk ook niet dat het mee zal vallen om een huis te vinden. Ik weet het niet voor mijn gevoel is terug gaan moeilijker dan hier blijven. Niet dat het ook maar 1 seconde in ons opkomt om terug te gaan, maar door dat je dat dan hoort ga je er zo over nadenken en met elkaar natuurlijk ook over praten. Maar voorlopig blijven we lekker hier in Hongarije, het leven is hier heerlijk ons huis zijn we gek mee en de mensen om ons heen zijn allemaal schatten. Wat wil je nog meer.

Van de week is er een beetje sneeuw gevallen, het bleef alleen niet liggen helaas. We hebben van de week twee dagen gehad dat alles wit bleef van de rijp dat is zo mooi als je dan hier de berg op rijd tussen de bomen door, dan krijg je een sprookje gevoel, echt geweldig. Maar verder hebben we lekker weer hier, overdag schijnt het zonnetje, van een uur of 11 ‘s morgens tot een uur of 3 ‘s middags is het lekker buiten en dan wordt het in eens koud. ’s Nachts zakt de temperatuur op het moment tot -5 en dat is aan het huis dus ik denk dat het verder van huis nog wel kouder is.

We gaan nu echt de winter in en dat betekend hier een soort winterslaap, je ziet veel minder mensen. Nu moeten we toch zeggen dat de Hongaren bang zijn van kou. Eerlijk waar zodra de temperatuur naar onder de twintig gaat worden de kinderen hier ingepakt in dikke jassen en mutsen krijgen ze dan al op, de oudere zie je dan echt al met drie truien over elkaar aan gekleed en dan moet de winter nog komen en dan raar vinden dat ze het koud hebben. De kachels zijn nu natuurlijk overal aan, maar als je bij de Hongaren binnen komt dan is het een sauna die stoken het zo ongelooflijk heet in huis. Maar ook kamers van het huis worden afgesloten en de bedden gaan allemaal naar de huiskamer dus daar slapen ze in de winter allemaal bij elkaar boven op de kachel want die wordt gewoon door gestookt. Maar dat is hetzelfde als nat haar, je zal nooit een Hongaar met nat haar buiten zien, want dan wordt je ziek zeggen ze, dus als ik met nat haar buiten kom krijg ik allemaal bezorgde mensen op mijn dak die mij vertellen dat ik ziek wordt. Helemaal is het lachen met mijn moeder, die draagt eigenlijk nooit geen sokken ook niet in de winter, moet je die koppen zien van de mensen als ze zien dat ze met blote voeten in haar schoenen rond loopt, kunnen ze echt niet bij. Het schijnt ook dat als de Hongaren gaan zwemmen ze allemaal de föhn mee nemen, dat zijn de leuke kleine verschillen die je gaat ontdekken als je meer contact krijgt met de mensen.

We zijn nu druk bezig met nieuwe dingen organiseren om te zorgen dat we wat gaan verdienen. We denken iets goeds gevonden te hebben wat weinig investering nodig heeft en waarschijnlijk vrij snel wat gaat opleveren. De details werk ik hier nog even niet uit, want er zijn meer mensen die inkomen zoeken ook hier in Hongarije en stel dat ze het lezen en het idee stelen, dat risico neem ik liever niet. Zodra het zover is dat we kunnen vertellen waar we mee bezig zijn maak ik het hier bekend want ik kan dan best wat hulp gebruiken van de lezers en het mooie is het kost ze dan niets en we helpen de mensen er hier mee. Iedereen is er bij gebaat dus wie niet weet wat ze moeten wensen dit jaar met de feestdagen, wens dan maar voor ons dat dit gaat lukken, want als het gaat lukken dan hebben we werk en inkomsten en kunnen we weer verder met waar we allemaal aan begonnen zijn, het huis en de camping. Dus al met al zitten we hier niet stil.

Verder gaat het leventje hier zijn gangetje en hebben we het prima naar ons zin. We blijven genieten van de omgeving. Nu het kouder wordt zie je meer vossen en herten over de weiden lopen, volgens ons hebben we ook een grote boskat de weg over zien schieten, die zie je niet vaak, we weten het ook niet 100% zeker, maar het was zeker geen vos of gewone kat of hond. Het was formaat grote vos, gestreept en een zwarte punt aan de staart. Misschien dat iemand mij iets kan vertellen. Met mijn pa en ma gaat het hier ook prima die zijn begonnen met een groot gat graven in hun huis waar de badkamer moet gaan komen, dus die zijn het voorzichtig aan het wagen om aan het huis te werken. Tonnie heeft in ieder geval last van zijn rug want die helpt natuurlijk samen met Marcel. Maar goed die rug kan nu weer bij komen de komende dagen doen we lekker helemaal niets, alleen de beestjes verzorgen en wat rommelen er zijn natuurlijk altijd dingen die gewoon gedaan moeten worden kerst of niet. Ik denk dat het met oud en nieuw weer hier tegenover in de kroeg iets gezelligs georganiseerd wordt waar we uiteraard naar toe gaan want dan zijn alle bekenden daar. Goed ik wens iedereen hele prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar of op zijn Hongaars, Kellemes karácsony ünnepeket és boldog új évet kivánunk.

Groetjes Diane[/cleeng_content]

Reakties zijn welkom.

advertentie