Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Allemaal varkens en pluizenbolletjes

Hallo allemaal,

 

Vandaag even lekker zondag gehouden. We zijn vanochtend om 05.30 uur opgestaan en om 06.00 uur in de auto naar de beestenmarkt. Ik ben vorig jaar naar een kleine markt geweest dus verwachtte vandaag veel meer dieren aan te treffen maar dat viel tegen. De dierenmarkt was niet veel groter dan toen maar wel een hele grote markt met vooral kleding eromheen.

[cleeng_content id=”340662057″ description=”Ik vraag dit bedrag als bijdrage voor de dieren. Als u klikt kunt u ook een voordelig abonnement nemen. Dank u” price=”0.39″ referral=”0.05″]Vorig jaar toen ik er was waren er van die irritante boeren die met stokken langs de kooien over de tralies heen gingen en hier en daar een eend of gans met scheve snavels, dus ik had Lotte en mijn moeder goed gewaarschuwd. Maar ook dat was vandaag niet aan de orde, wel volle hokken maar dat zie je ook elders en het wordt zo snel verkocht dat ze snel meer ruimte hebben. Het zag er allemaal schoon en verzorgd uit er werd rustig met de dieren omgegaan alleen de varkens gillen altijd alsof ze vermoord worden als je ze vasthoud.

DSCF6026 dierenmarkt

De eendjes, kuikentjes en jonge gansjes waren heel schattig en zou je zo meenemen.

DSCF6028 dierenmarkt

Mijn vader was niet meegegaan vond het te vroeg, dus mijn moeder en Lotte kwamen thuis en zeiden tegen hem “we hebben 10 kippen, 2 eenden en 2 ganzen meegenomen, dus je moet even een stuk afrasteren en een vijvertje graven dan kunnen ze in de tuin” , en mijn pa trapte er met 2 pootjes in want die zag ze daar volledig toe in staat. Dat was wel even lachen.

Het was toch al redelijk druk zo vroeg op de markt, maar iedereen koopt nu al zijn varkentje, kippetjes, eenden en ganzen om ze lekker vet te hebben in de winter. Dan worden al deze beestjes weer opgegeten. Wij kwamen dan ook veel bekenden tegen op de markt.

De ganzen worden hier nog echt vetgemest, ik was van de week bij iemand hier op het dorp waar ik de konijnen heb gekocht. En deze man had ook jonge ganzen zitten, dus nieuwsgierig als ik ben natuurlijk vragen of die beestjes werden gevoerd onder dwang voor een lekkere dikke lever. Ganzenlever wordt hier overal verkocht en gegeten. En inderdaad hij haalde meteen dat ding te voorschijn waar dat mee gedaan wordt. Dit is een trechter met een vrij lange tuit eraan die wordt dus in het beestje geduwd dat wordt vol maïs gegooid en dan zit er een molentje op waar ze de maïs dan zo in de maag van het beestje malen. Geen leuk idee dit wordt twee keer per dag gedaan. Maar ik heb hier op het dorp gelukkig nog niet de praktijken ontdekt die je wel eens hoort dat de beestjes met hun snavel worden vast getimmerd e.d.
Alle ganzen lopen buiten in de tuin en hebben de ruimte om te scharrelen, ze hebben altijd een grote bak met water staan waar ze in kunnen rommelen en drinken en genoeg gemaaid gras om lekker te happen. Sommige mensen hoeden hun ganzen ook buiten de tuin dus moet je oppassen met de auto. Dus dat is dan een beetje een troost, de beestjes zijn ook rustig en niet angstig of zo.

DSCF6039 dierenmarkt

DSCF6044 dierenmarkt

DSCF6040 dierenmarkt

DSCF6041 dierenmarkt

En varkens waren er meer dan genoeg je had roze varkens.

DSCF6033 dierenmarkt

DSCF6031 dierenmarkt

de mangalica, voor de gene die de varkens nog niet kennen. Dit is een echt Hongaars varken met cholesterol arm vet. Heel erg lekker vlees, spreek ik uit eigen ervaring. Dit varken krijgt een soort schapenvacht die hij al een beetje heeft als ie nog klein is. Ze kunnen van – 30 tot + 30 graden hebben. Ze zijn alleen veel beweeglijker dan een gewoon vleesvarken en moet dus wel een wei hebben. Van je wei blijft echt niets over, ze wroeten de heleboel ondersteboven. We hebben er vorig jaar zelf een gehad en het stukje grond is nog aan het bekomen van dat monster zoals we hem dus ook genoemd hadden. Hoe meer modder hoe meer ze het naar hun zin hebben ze graven gigantische gaten wroeten je hek ondersteboven dus stroom is een noodzaak en dan ook elke dag controleren want anders staat ie zo aan de buitenkant van het hek. Maar wel heel leuk die van ons voetbalde en had de grootste pret om je bezem te pikken e.d. hieronder zie je een foto van een hoopje van die beestjes.

DSCF6034 dierenmarkt

De onze zit inmiddels in de vriezer en is dus geslacht met behulp van een aantal vrienden hier op het dorp. Ik wilde dat ie snel gedood zou worden dus ze hadden een jager gevraagd om het beestje te komen schieten. Dit had ook nog wat voeten in aarde want die man wilde eerst niet komen omdat ie dacht dat ze het over Kliko hadden en die was niet voor de slacht dat wist ie. Maar goed toch overtuigd dus die man komt recht uit de kroeg met zijn geweer onze tuin binnen stappen en loopt op Kliko af, Lotte helemaal in paniek “mamma, mamma hij wil Kliko schieten”, dus die man bij zijn oren gevat en Andras hem verteld dat ie moest wachten op de andere mannen en dat ie niet Kliko moest schieten maar onze monster. Die man even gewacht tot wij allemaal aanwezig waren en met een schot was het gebeurd dus dat was netjes. Maar als je die man zag staan, hij had minstens een fles Palenka achter zijn kiezen en heeft dan ook zijn loop door het hek moeten steken om hem stil te kunnen houden. Maar dat is Hongarije!

DSCF6029 dierenmarkt

Zoals je hier boven ziet worden de varkentjes gewoon in de achterbak van de auto geladen of in kleine aanhangertjes zoals hieronder.

DSCF6036 dierenmarkt

Maar na een uurtje hadden we alles wel bekeken en zijn weer naar huis gegaan.

Thuis gekomen lekker een bakkie gedaan en ik had zoiets van ik ga nog lekker even een uurtje mijn bed in, het is immers rustdag vandaag. Dus lekker mijn bedje in maar werd er al snel weer uit gerammeld door Tonnie we hebben visite zegt ie. Nu ik zit hier in Hongarije en weet meestal al weken van te voren als er iemand van plan is om te komen.

Ik was dus even vergeten dat we op tv zijn geweest en de Nederlanders die een vakantiehuisje hebben weer in het land zijn. Ook deze mensen dus en ze moesten mensen ophalen in Boedapest en hadden op de kaart opgezocht waar wij zaten en kwamen dus even kijken hoe het met ons is. Of we er nog wel zijn en natuurlijk foto’s maken van Kliko. Ik begin bijna de neiging te krijgen om net als in Marokko en zo te zeggen eerst betalen dan foto’s maken haha.
Maar ook Kliko begint er aan te wennen ze gaat er al bijna goed voor staan. Gelukkig weet ze niet dat ze erg veel fans heeft. Want ook deze mensen hadden vanuit Nederland de opdracht gekregen als ze hier naar toe gingen om foto’s van Kliko te maken als bewijs dat ze echt geweest zijn. Dus ze zijn ons nog niet vergeten en we kunnen denk ik nog wel meer Kliko toeristen verwachten de komende tijd. Terwijl wij in Nederland door de Nederlanders veroordeeld werden dat we haar hadden en hier is het allemaal prachtig dat we haar hebben meegenomen en vragen ze nog net geen handtekening. De douche en de wc herkennen ze allemaal van tv echt heel vreemd allemaal.

Nu dat was onze dag van vandaag. Morgen heeft Lotte een wedstrijd handbal van school ergens in de provincie dus gaan we mee om te supporten en ook dan maak ik denk ik weer vele foto’s. De mannen gaan ondertussen de rest van het riool en water onder de grond duwen dus ben benieuwd hoe het er voorstaat als ik terug kom morgen. En er wordt gezegd dat we 30 graden gaan krijgen dus lekker Hongaars weer.

DSCF6032 dierenmarkt

Nu allemaal maar weer tot morgen dan maar.
Groetjes Diane.[/cleeng_content]

Reakties zijn welkom.

advertentie