Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

De dagen vliegen om

Hallo allemaal,

Ik heb voor vandaag wat foto’s uit het archief gehaald.

Hier ben ik weer, mijn ouders zijn weer terug gelukkig en hebben een prima reis achter de rug gehad ze zijn ook weer met de trein terug gekomen en een overvolle auto natuurlijk. Er zijn toch een aantal dingen die je hier niet kan krijgen zoals b.v. de boemboe voor bami en die vind ik het lekkerst om bami te maken en zo zijn er nog wel een paar dingen. Ze waren blij terug te zijn, ze vonden het natuurlijk heel erg leuk om iedereen weer even te zien en lekker bij te kletsen maar een rondje Nederland langs iedereen is ook erg vermoeiend. We hebben ze geholpen met de auto leeg halen maar mijn moeder heeft een koffer met kleren en haar zakken met meel van de molenaar om brood te bakken achter moeten laten, die komen binnenkort met mijn broer mee. Dat is ook zoiets mijn broer heeft al een aantal jaren een schat van een witte herder, maar bij een inbraak in hun huis heeft het beestje waarschijnlijk een angstig avontuur gehad hij was erg bang dus heeft mijn broer een hond aangeschaft waar je geen grapjes mee moet maken, helaas is deze hond te sterk voor de witte herder en hij is bang dat het verkeerd gaat als de nieuwe hond groter wordt. Dus heeft hij mijn ouders gevraagd of deze de witte herder willen adopteren en natuurlijk hebben ze daar ja op gezegd, dus mijn broer komt binnenkort met de meel en de koffer van pa en ma en de hond hier naar toe. Tonnie en Marcel zijn heel erg druk nu om pa en ma te helpen hun tuin goed af te rasteren en een goede poort er in te maken zodat de hond lekker buiten kan lopen wat hij ook gewend is bij mijn broer. Wij vinden het allemaal leuk dat die hond komt het is echt een schatje.
Verder heeft ze een hoop vragen beantwoord zoals het nu met ons gaat e.d..

[cleeng_content id=”330502294″ description=”Ik vraag dit bedrag als bijdrage voor de dieren. Als u klikt kunt u ook een voordelig abonnement nemen. Dank u” price=”0.39″ referral=”0.05″]pa-en-ma-op-hun-oprit
Dit zijn mijn ouders en ze komen van hun oprit afgelopen.

Vrijdag avond hebben we de verjaardag gevierd van Tonnie, Marcel en mijn moeder. We hadden donderdag de nodige inkopen gedaan en Marcel, Andras en Chantal hebben een paar kilo uien, tomaten, paprika en vlees staan snijden en dat was een trieste boel met uien snijden. Vrijdag middag rond 13.00 uur de vuren aangestoken want ik ging pörkölt en lecsó maken, dus een extra pan geleend op het dorp en dan twee pannen ieder boven een eigen vuur. Normaal gesproken komt Lali mij altijd helpen en die belde mij dus in paniek op dat hij in Boedapest was om te werken, maar goed ik heb hem gerust gesteld dat ik alles onder controle had en het best alleen zou redden, ik heb nu al zo vaak deze gerechten gemaakt dat ik het wel alleen kan. Daarnaast had ik twee kippen in de oven klaar gemaakt en ma had een andijvie salade gemaakt. Andijvie kennen ze hier niet in Hongarije dus dat hebben we in de moestuin staan. Rond 17.00 uur kwam iedereen binnen druppelen en er waren aardig wat gasten volgens mij waren ze er bijna allemaal en hebben flink gegeten van alles we hadden heel weinig over, dus ik nam aan dat het gesmaakt had. Daarna de vuren opgepord en lekker met een drankje met zijn allen daarom heen gezeten met een muziekje op de achter grond heel gezellig allemaal.

begraafplaats
Dit is de begraafplaats van ons dorp, altijd veel bloemen. Hier leven de doden nog.

Zaterdag heeft Tonnie de familie weer naar Boedapest gebracht want die gingen weer naar huis, ze hadden het prima naar hun zin gehad en de dochters willen snel terug komen dus ik ben benieuwd. Ondertussen is Gerard de nieuwe eigenaar van de oude school hier op het dorp geweest, om te vragen of Tonnie bepaalde werkzaamheden kon doen daar, dus is er weer werk in aantocht terwijl we ook nog een aantal andere dingen aangenomen hebben we krijgen het druk met het klussen bedrijf dat is positief het brengt geld in het laatje en hopelijk kunnen we genoeg aan de kant leggen om de camping af te maken. En we hebben nog een voordeeltje want we stoken hier op hout in een grote tegelkachel en we moeten dus hout hebben voor de winter, maar het hout is redelijk duur op het moment en dat zou ons bijna 300 euro gaan kosten voor 5 cub hout dat is ruim voldoende voor de hele winter maar een rib uit ons lijf natuurlijk. Maar ik was even bij Laszlo om een aantal dingen te bespreken en vroeg aan hem of hij misschien iemand wist waar het hout niet al te duur was en dat wist hij wel. Hij heeft nogal wat bos wat uitgedund moet worden en we mogen er zoveel uit halen als we willen. Dus morgen gaan we gewapend met een kettingzaag, kapmessen, werkhandschoenen, koffie, soep en een paar flessen water met zijn allen het bos in om ons hout te kappen gratis en voor niks, het kost ons alleen een beetje benzine en energie en Laszlo is geholpen met zijn bos.
Ik denk dat het heel gezellig wordt en dat we uiteindelijk doodmoe uit dat bos komen maar we kunnen wel voor onszelf en voor mijn vader en moeder meer dan genoeg hout halen dus dat is lekker, mijn pa en ma gaan ook mee het bos in en ik neem een grote zak mee die ik dan kan vullen met eikels voor Kliko van de winter die is er dol op en ook dat is gratis.

de-tuin
Deze foto is een stukje van onze tuin, achter dat hok en die bomen staat ons huis.

Van de week was ik boodschappen doen hier op het dorp en begon de eigenaresse van de winkel over ons feestje van afgelopen vrijdag. Ze had gehoord van een aantal mensen dat mijn lecsó zo ontzettend lekker was en hoe ik het dan klaar maakte, dus ik zeg gewoon uien, tomaten, paprika een beetje peper en flink worst, maar ze had gehoord dat ik er ook bier en rode wijn in deed, dat noem ik altijd mijn geheime ingrediënten want ik doe altijd het flesje bier van Tonnie erin en een flinke scheut rode wijn welke ik open heb, daar moeten ze altijd om lachen want Tonnie moet dan nieuw bier pakken. Dus ze wilde weten hoeveel bier en wijn er inging en zij ging het ook proberen en ze noemen het nu Diane lecsó, ik was daar best vereerd mee dat ze mijn recept zo lekker vinden.

kinderen-in-de-vallei
Dit is de natuur net buiten ons dorp. Ons dorp is doodlopend dus je wandelt of fietst hier binnen 10 minuten naar toe.

Ondertussen hebben we voor Marcel uitgezocht hoe hij thuis kan leren en ook daar zijn we uit en Andras is aan het werk in een bedrijf in Vác, hij is elke dag heel erg moe het is zwaar werk en aan de lopende band dus daar moet hij aan wennen, maar ik denk dat als we een weekje verder zijn het hem al een stuk gemakkelijker af zal gaan. Hij is er wel achter dat het op school nog zo gek niet was, maar dat heeft ie verpest en dat doet hem nu wel zeer, HEEL GOED, misschien dat hij nu snapt waarom iedereen hem zo stom vond dat ie dat heeft gedaan. Laat hem maar nadenken en zweten aan die lopende band want dat is alles wat hij aan werk kan krijgen zonder diploma, misschien gaat hij dan een studie zoeken die hij er bij kan doen op termijn. Het is even uit geweest met zijn vriendin, zij had het uitgemaakt maar dat is gelukkig weer goed gekomen, ze is hier naar toe gekomen want Andras mag de deur nog steeds niet uit behalve voor zijn werk en heeft hem uitgelegd hoe of wat en dan gaat die stomme sukkel moeilijk zitten doen. Maar wat zij deed op dat moment was echt moedig en ik heb hem dat dan ook aan zijn verstand gepeuterd dat hij daar beter niet te moeilijk over kan doen, dan komt hij weer met ja maar dit is Hongaars, nu dat is dus de grootste onzin die ik ooit gehoord heb. De Hongaren zijn gewone mensen die ook emoties hebben en als je verliefd bent of van iemand houd moet je daar Hongaar of niet zuinig op zijn en voor vechten, daarnaast heb ik hem verteld dat als zij weg gaat hij er niet achteraan kan want hij mag niet verder dan het hek dus dan is het ook echt over want tegen de tijd dat zijn straf voorbij is in december heeft zij allang een ander, ze gaat heus niet zitten wachten. Goed dat hielp en hij heeft eieren voor zijn geld gekozen en het goed gemaakt en alles vergeven, dus we hebben weer een knuffelend stelletje in huis heerlijk om te zien. Het is ook een heel lief en gezellig meisje. En Lotte zat er natuurlijk genietend bij met dat hele verhaal en heeft hem ook nog gezegd mooi op zijn Hongaars luister nu naar mijn moeder, dat was meer eigen belang van Lotte want ze is hartstikke gek met dat meisje, ze krijgt regelmatig leuke kleren van haar of mag wat lenen als er disco is.

pa-op-de-fiets
Dit is mijn vader en die fietst dus heel vaak lekker even de vallei in, daar word je door niemand gestoord.

ome-wim-en-pa-op-de-fiets
Maar met familie is het ook heerlijk om er een paar uur te vertoeven.

O ja wat ook erg leuk was, de kleding die we uit Nederland hadden gekregen en mijn ouders in hun auto hadden gepropt die heb ik voor een groot gedeelte aan een heel arm gezin gegeven met een stel meiden, dat was bijna een veldslag in huis. Ze waren er zo blij mee en ze vonden ze heel erg mooi. En wat ze dan er snel uit gehaald hadden, gingen ze snel passen en werd heel snel in hun eigen kastje geborgen en wee degene die daar in de buurt kwam. Ik had een bakkie koffie gekregen en heb daar dus echt van zitten genieten, echt prachtig om te zien. En ze wilden wat terug doen of geven, maar dat is natuurlijk onzin het was niet van mij ik heb er alleen voor gezorgd dat het op de juiste plek terecht kwam en kan nog veel meer gebruiken ook baby spullen en zeker ook voor volwassen mensen als u mooie spullen heeft want wat kapot is of niet meer schoon te krijgen daar hebben we niets aan mail me dan kan ik door geven waar het afgegeven kan worden en we vinden wel een manier of iemand om het weer hier te krijgen. Er zijn zoveel mensen hier op het dorp die het niet breed hebben en dit is een eenvoudige manier om ze te helpen ook oudere mensen, sommige hebben niet eens warme schoenen in de winter en lopen dan met sokken en plastic tassen over hun schoenen om ze droog en warm te houden, dat soort dingen dus gooi het niet weg zoals oude boots van de vorige wintersport die de goeie kleur niet meer hebben en dat wintersport jack waar een nieuwe voor moet komen stop het in een zak en mail mij even, ik zorg ervoor dat dit bij de juiste mensen terecht komt die het nodig hebben. Ik weet dat ik op korte termijn het een en ander hier kan krijgen maar kan daar nog niet over praten dat begrijpen jullie later wel.

Lotte-voor-school
Hier staat Lotte voor haar school.

paard-en-wagen
Dit zie je nog vrij vaak op ons dorp en omliggende dorpen wordt nog vaak gebruik gemaakt van paard en wagen.

Groetjes Diane[/cleeng_content]

Reakties zijn welkom.

advertentie