Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Geiten puzzel.

20170323_205427Van de week kwam mijn vriendin Dina vragen of ik naar een geit van haar wilde komen kijken. Het beestje moest bevallen er was slijm uit gekomen, aangezien deze dame dan zeer agressief wordt in de groep had ze haar dus apart gezet. Maar er gebeurde verder weinig, behalve dan dat ze de hele tijd een beetje stond te mekkeren gaten aan het graven was en slecht at en dronk. Normaal heeft deze geit nooit geen moeite en vallen de kleintjes er zo ongeveer uit als ze zover is. Dus ik er naar toe en gevoeld, van achter was alles open maar van binnen kwam ik een muur tegen. Haar baarmoeder was niet open, dus het advies gegeven om de dierenarts te laten komen omdat je daar niet veel aan kan doen.

Dina de dierenarts gebeld en die kwam gisteren dus kijken, en had dezelfde mededeling. Het enige wat hij kon doen was er een paar injecties inzetten zodat de zaak aan het werk zou gaan. Om 11 uur heeft ze haar injecties gehad en rond 12 uur zouden ze gaan werken. Dina dat gezegd tegen me zodat ik ook daar heen zou komen om eventueel te helpen omdat de dame al een paar dagen stond en we geen idee hadden of ze wel voldoende energie zou hebben voor een bevalling. Alles geregeld hier thuis en op naar Dina met het idee dat we met een paar uurtjes klaar zouden zijn.

Dat liep een klein beetje anders. De dierenarts had gelukkig injecties gezet die rustig werkten dat is fijn voor de geit maar voor ons was het wachten tot er voldoende ontsluiting was en de weeen zouden beginnen. Regelmatig de ontsluiting gecheckt want aan de geit zelf konden we niks merken, maar rustig aan ging de deur open. Toen we meer dan voldoende ontsluiting hadden werd de geit wel rustiger en ging liggen maar je moest heel erg goed opletten om te zien dat er een wee was. Ze deed niet heel erg veel, dus nog eens gevoeld en ja hoor er lag een kleine start klaar voor de uitgang alleen moeders moest wel wat gaan doen dan natuurlijk.

Eerst even goed gevoeld of alles goed lag, pootjes netjes naar voren en kopje er op de blaas nog heel dus heel mooi om te beginnen. Nu zit er een plekje binnen en als je daar wat druk op zet dan gaat moeders persen. Overlegd met Dina, nog even de zaak aangekeken, maar er gebeurde weinig of niks, behalve dat als je haar achterpoot een beetje zag opspannen en ze dan opstond om te kijken of er een kleine lag. Dat ging hem niet worden. Dus rustig dat plekje gezocht en daar kwamen de pers weeen, die moesten we hebben. Blaas eruit en er weer in en dat ging zo door, de kleine kwam dus niet. Moeders stond dus ik gevoeld wat er gebeurde, de kleine zakte naar beneden, liggen wilde ze niet. Dus Dina haar bij de kop vast gehouden ik aan de achterkant bezig om te helpen en de dochter van Dina bij de buik gezet zodat ze die kon ondersteunen om de kleine door de deur te sturen. Dat werkte goed, we boekten vooruitgang.

Blaas kwam netjes naar buiten en knapte op een gegeven moment, pootjes kwamen er uit en toen hield het op. Wat de …. nu weer. Voelen, kop weg, dat zal toch niet, ondertussen was de geit weer gaan liggen. Kleine beetje terug, kopje weer op de pootjes netjes voor de uitgang gelegd. Moeder geit werkte inmiddels zelf ook goed mee dus persen maar weer. Zelfde verhaal, de kleine draaide rond waardoor de kop naar beneden ging en er dus niet uit kon komen. Dus weer terug,  weer goed gelegd, halsje nagevoeld of er geen navelstreng omheen zat die de boel tegen hield. allemaal niet aan de hand. Dus weer aan het werk en ik probeer met mijn hand de boel recht te houden zodat het er uit kon. Wat er gebeurde daar binnen al sla je me dood, ik had geen idee maar die kop verdween steeds weer.

Dus weer terug, weer draaien, en ik kan je vertellen dat valt niet mee. Ik wil het naar binnen hebben en moeders eruit, en daar komen een hoop krachten bij vrij. Al met al kon ik op een gegeven moment die kop niet meer vinden, dat kan niet, net zat hij er nog op en nu weg? Onmogelijk toch, echt niet te vinden, pootjes volgen borstbeen dan moet de nek en kop komen, niet. Rondom afgetast, ja kop, nee kan niet deze kop steekt de neus naar voren en zit op de rug dat is een onmogelijke houding, dus er zit er nog een achter te duwen, vandaar dat het zo moeilijk gaat om deze een beetje terug te krijgen. Goed, ik zat inmiddels net zo hard te trillen als moeder geit van de kracht inspanningen en onmogelijke houdingen. Ik zeg tegen Dina, we hebben een serieus probleem, bel de dierenarts en vraag of hij nog tips en tricks heeft want zo komt die kleine er niet uit, niet dood en niet levend.

Dina belt de dierenarts, ja terug duwen, draaien en eerst de kop laten komen. Ja maar terug duwen gaat dus niet. moeder perst zo hard dat ik het amper een beetje terug krijg en er zit een ander achter en de kop is verdwenen. Toch is dat het enige wat je kan doen en als het niet lukt om die kleine er op die manier uit te krijgen dan moet je moeders uit haar lijden verlossen dus slachten. Kabang die kwam aan, en dat was ik niet echt van plan. Dina in tranen, die is zelf ook zwanger dus super gevoelig, en of ik dat dan wilde doen want zij kon dat niet. Ik zeg Dina, dat is echt het aller laatste wat ik ga doen, en de dochter van Dina vraagt, dat als het moet gebeuren, of we dan de kleintjes er uit kunnen halen om die proberen te redden. Dat zou dan zo wie zo iets zijn wat we gaan proberen, maar slachten stond ergens helemaal onder mijn lijstje.

Ik zeg tegen Dina, maak maar een bak koffie en een sigaret voor me, ik moet heel even nadenken wat en hoe ik dit ga aanpakken en dan kan moeder geit even een beetje rusten. Die eerste was dood, dat had ik inmiddels al wel gevoeld, dus voor die hoefden we geen haast te hebben en die er achter zat, zat nog in de blaas dus veilig verpakt. Dina aan de gang, haar dochter even mee want Dina moest even uit de stal blijven die was in tranen en daar hadden we even niet heel veel aan. Toen de dochter terug was en ik met een bak koffie naar de geit stond te kijken en te denken wat ik ging doen, bedacht ik me dat als het op afmaken kwam en kleintjes redden we de melk van haar nodig zouden hebben. Dus leg dat de dochter uit en die is een bak gaan halen waar we de melk in konden melken als nodig. Vervolgens Tonnie gebeld, ondertussen was het iets van 19.00 uur dus we waren al een tijdje bezig en mijn krachten waren zo een beetje op. Ik uitgelegd aan Tonnie wat de stand van zaken was, en of hij wilde komen en het scherpe slachtmes mee wilde nemen voor als het nodig was.

Even later was Tonnie daar ook, dus samen naar de geit en uitgelegd waar het probleem zat en dat ik geen kracht meer had in mijn armen. Dan is het fijn als je altijd samen werkt, dus Tonnie stroopt zijn mouw op en duikt met zijn hand de baarmoeder in om te voelen hoe of wat terwijl ik hem uitlegde wat hij voelde. Hij kon de kleine stevig vast pakken met zijn grote hand en heel voorzichtig naar buiten halen. Wouw, we hadden het er uit, en waar zat de kop nu is jullie vraag. Die was er wel maar opgevouwen onder de oksel van de voorpoot. Ondanks dat het dood was toch even bij moeders gelegd zodat ze afleiding had want er moest er nog een uit, en dochterlief ging in turbo vaart naar haar moeder om te vertellen dat het gelukt was en we dus in principe niets gingen slachten. Dina was al snel in de stal en weer doelmatig bezig met een grote glimlach op haar gezicht omdat er goede kans was nu dat moeders dit allemaal ging door staan.

Maar Tonnie had ook gevoeld toen hij bezig was dat de tweede geen blaas er meer om had dus er snel uit moest maar helemaal achterin lag. Ik kon inmiddels met twee handen in die arme geit, dus dat gedaan om er als de duvel de ander uit te halen. En die was beter nieuws een levende, maar ik had er nog een gevoeld. Drie van die apparaten daar binnen, niet zo gek dat ik die eerste met geen mogelijkheid ver genoeg terug kreeg, want ze wilden er allemaal uit natuurlijk. En toen ik die derde begeleide naar de uitgang werd het ook snel duidelijk dat alle nevalstrengen in elkaar gedraaid zaten, dat heeft de eerste denk ik ook tegen gehouden. Maar goed de derde wisten we er ook levend uit te halen en moeder geit was totaal uitgeput, ik ook trouwens alles trilde aan me.

Maar zo mooi om te zien, nadat ze even uitgeput totaal plat bij lag te komen, de familie druk was met poetsen van de kleintjes, Dina de rotzooi om de geit weg aan het halen was, dat gaf een tevreden gevoel. Na een minuut of vijf was mama geit weer een beetje bij zinnen en wilde zelf de kleintjes poetsen, haar even op een schoon stuk stal gelegd met de kleintjes zodat Dina de rest op kon ruimen, een bak water gegeven die ze graag aannam en een bak graan, want dat had ze wel verdiend. Twee mopperende kleintjes die er niet helemaal uit kwamen met die vier stengels onder hun lijf. Wat een beloning. Vanmorgen even gevraagd aan Dina hoe het ging. Helaas heeft moeders in haar vermoeidheid een kleintje dood gedrukt, maar de ander doet het heel erg goed. En moeder geit is moe en heeft een stijve achterkant, niet zo vreemd. Ze wordt flink vertroeteld, twee nageboortes zijn er zeker uit en Dina laat de dierenarts nog komen om een naspuit te geven zodat we zeker weten dat de baarmoeder leeg is straks. Nu hopen dat moeders sterk genoeg is om er weer helemaal bovenop te komen, wij hebben ons best gedaan en meer kan niet.

En ik, ik ben ook zo stijf als een hout vandaag. Ik voel mijn rug, mijn kont en heupen en mijn armen zijn nog steeds lam. Dus ook ik heb rust verdiend en doe niet veel meer dan een beetje prutsen.

Groetjes Diane.

Update.

Vanmorgen ging alles goed eigenlijk. Vanmiddag bericht van dina. Het gaat niet goed met moeders. Ik er naar toe, ondertussen had Dina de dierenarts gebeld. Er waren nog steeds maar twee nageboortes uit en moeders voelde zich niet goed. Ze was even de benen strekken uit de stal, ze draait zich plotseling om valt neer en dat was het.

Ik heb samen met Dina en haar meiden op de dierenarts gewacht. Pijnstillers, een flink infuus, spuit voor schoonmaken baarmoeder en ik heb er nog een baarmoeder zetpil in mogen duwen. We hebben haar binnen gelegd toen leek ze al beter uit haat ogende kijken. Nu is het afwachten of ze het red. Het zou wel heel erg jammer zijn als ze dat niet deed. We hebben in ieder geval al het mogelijke gedaan.

Groetjes Diane. 

Update 2.

Ik kreeg net het bericht dat ondanks alles helaas de geiten moeder is overleden. Een grote teleurstelling voor ons allemaal. De kleine maakt het wel goed en gaat nu aan de fles. Dat wordt dus een verwend nest:). En dit is een flinke financiële tegenvaller voor Dina.

En nu heeft ze natuurlijk melk nodig voor de kleine. Ze heeft een moeder lopen met twee bokken van drie maanden die dus alles opzuipen.  Dus net de auto gepakt en naar Dina. Één bok is voor ons, maar door al dat gedonder was die nog niet mee gegaan. De ander zou gekocht worden maar heeft ze nog niks van gehoord. Dus alle twee in de auto gezet, en die staan nu samen in een stalletje wat gelukkig leeg stond. Water en hooi er in. Morgen gaat die ene terug, maar Dina is nu even gered en kan die vent morgen even bellen of hij hem echt komt halen en dan wel morgen meteen. En anders heeft ze lamsgeit pörkölt, met andere woorden dan moet hij het veld ruimen voor de kleine wees en wordt hij vroegtijdig opgegeten. Maar dat is weer de zorg van morgen. Morgen kan ze melken en heeft dan meer dan genoeg voor de kleine.


Groetjes Diane .

3 Responses to Geiten puzzel.

Reakties zijn welkom.

advertentie