Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

groot feest

Hallo allemaal,

Het was kei gezellig afgelopen weekend. Zoals ik al verteld heb zaterdag groot feest in het dorp. Het begon rond 14.00 uur en het eerste wat ik hoorde was een kerkorgel waar echte kerkmuziek uitkwam. Het feest was buiten vanwege het prachtige weer, we hebben al ruim een week 30 graden in de schaduw en als de voorspellingen kloppen houden we dat nog wel een tijdje. Rond 15.00 uur hoorde ik nog steeds dat kerkorgel, dus er maar eens naar toe gelopen om te kijken of dat nu het feest was, of dat er nog meer zou gaan gebeuren.

[cleeng_content id=”654817580″ description=”Ik vraag dit bedrag als bijdrage voor de dieren. Als u klikt kunt u ook een voordelig abonnement nemen. Dank u” price=”0.39″ referral=”0.05″]DSCF6838 st istvan

Het bleek van vroeger uit een katholiek feest want het is een viering van een of ander figuur die heilig is verklaard, dit is ondertussen een feest geworden wat door elk geloof hier gevierd wordt en dus ook een gemengde kerkdienst. Alleen kon niemand mij nu precies vertellen waarom deze man ooit heilig is verklaard en volgens de jeugd leren ze dat ook niet op school???? Maar goed misschien kom ik er nog achter als mijn Hongaars beter is. De dienst zou niet lang meer duren dus ergens gaan zitten en afwachten maar.

rust st istvan
Voor sommig mensen was de dienst erg rustgevend.

Na de dienst werd het al veel leuker, er waren allerhande volksdansgroepen in verschillende klederdrachten die allemaal een dansje maakten of een lied zongen en sommige alles tegelijk. De klederdrachten vond ik erg leuk en veel optredens waren absoluut de moeite waard.

zanggroep-legend st istvan
Dit zijn de dames van Legénd zij zingen alleen wat minder leuk is om naar te kijken helaas.

DSCF6948 st istvan

DSCF6987 st istvan

DSCF7047 st istvan

Ondertussen werd er gekookt voor iedereen en dit is tot nu toe op elk feest gratis, de drank vloeide rijkelijk waardoor het steeds gezelliger werd.

eten-koken st istvan

Er waren verschillende kraampjes waar je wat kon kopen o.a. kristal, aardewerk, speelgoed, sieraden en ook blauwe suikerspinnen en nog veel meer zoetigheid.

Ook de school van Lotte was vertegenwoordigd met vriendinnen van Lotte die ook bij het volksdansen zitten.

school st istvan

Lotte vind het dansen wel leuk maar dit is 4 keer in de week trainen en dat gaat haar net iets te ver dus die houd het bij de handbal. En lekker bij Annet met de pony’s helpen. En verder veel buiten plezier maken met de andere kinderen van het dorp en tegenwoordig komen er ook vriendinnetjes over de vloer dus dat gaat erg goed met haar.

lottest istvan
Hier is ze dan met wijn een sigaret en een veel te oude vent haha ze vermoord me als ze er achter komt dat ik deze foto er op heb gezet. Ik moest wat foto’s maken en ze houd mijn verderfelijke waar dus in haar hand en yuri is de vriend van Dina een goede vriendin.

Na het volksdansen kwamen er twee jongens in spencer op het podium en de hele jeugd ging compleet uit hun dak. Dit was Cappuccino een of andere bekende groep, dus het feest barstte toen echt los, ik werd ook het dansgras opgetrokken en er moest gedanst worden. Na het optreden stond het halve dorp om deze twee jongemannen heen voor de welbekende handtekeningen.

DSCF7333 st istvan
Cappuccino

publiek st istvan
Zelfs de oudjes bleven zitten en genieten.

Ondertussen was het al avond geworden en kwam de muziek voor de rest van het feest, dit ging door tot de late uurtjes ik ben met Lotte rond 2.00 uur naar huis gelopen, ik op mijn blote voeten inmiddels want er stonden letterlijk blaren op mijn voeten van het dansen en een aardig wijntje weggewerkt in de loop van de dag en de avond, blote voeten liep ook makkelijker dan op hakken. Overigens heerlijk geslapen daarna.

electra st istvan
Hier dans ik met de man die elektriciteit heeft aangelegd. Flinke discussies mee gehad in de tijd dat hij voor ons werkte. Hij wilde elk uur een uur pauze houden in de kroeg. Ik was het daar niet mee eens en heb hem toen duidelijk gemaakt op zijn oer Hollands dat ie koffie kon krijgen bij mij, maar dat ik niet betaalde voor de uren in de kroeg. Hij heeft toen heel snel de klus afgemaakt en precies zoals wij het wilde, ik denk om van mij af te zijn, maar voor een dansje komt ie me toch vragen.

tonnie-diane st istvan
En natuurlijk ook een dansje met mijn vechtgenoot.

Zondagmorgen om 9.00 uur ging de telefoon, ik dacht iedereen was gisteren op het feest dus wie belde mij zo vroeg wakker? Ja hoor familie van Tonnie haha. Ze waren al in Boedapest en we konden ze dus in de middag verwachten, en ze hadden onze spullen bij zich. Tonnie had nog twee kruiwagens in Nederland gekocht. Omdat deze beter zijn dan de Hongaarse, ik zal dit binnen kort uitleggen met foto’s. Ze kwamen even de spullen brengen want ze gingen op vakantie in Joegoslavië en dat was maar een eindje om. Hartstikke fijn en gezellig natuurlijk. Lekker bij gekletst en ondertussen een beetje bekomen van zaterdag natuurlijk. Vanmorgen zijn ze rond 8.00 uur weer doorgereden om eerst nog even in Boedapest te gaan kijken en dan zouden ze doorreizen dus ik hoop dat ze nog een goede vakantie verder hebben.
Vandaag zijn we druk geweest bij het huis van Jan en Katja want het gras werd wel erg hoog en dat mag hier niet dus we waren gewaarschuwd dat als er niet iets aan gedaan werd ze een boete zouden krijgen en die zijn wel duur hier. Dus gebeld naar Nederland en we moesten het maar regelen. Het is een heel karwei waar we nog wel even mee bezig zijn maar dat komt allemaal goed. Nu de foto’s spreken verder voor me.

anna st istvan
Dit is Anna zij hoort bij het zanggroepje van Legénd. Al de bloemen zijn met de hand geborduurd.

hoofdkapje st istvan
Dit is het kapje als je goed kijkt zie je dat het laag over laag is vast gespeld met wat origami vouwwerk.

borduurwerk st istvan
Dit zijn hand geborduurde tafelkleden deze worden door veel mensen gemaakt in de winter en Anna kleed ook poppen met klederdrachten, wat ze nodig heeft zijn poppen dus als jullie wat willen sturen denk aan Anna.

propje-achter st istvan
Dit komt van een ander dorp maar allemaal met de hand geborduurd en alle klederdrachten hebben gemiddeld vijf rokken over elkaar lekker warm.

propje-voor st istvan
De voorkant.

victoria st istvan
Victoria de dochter van Dina.

vrouw-raam st istvan
Dit soort plaatjes zal ik niet meer kunnen maken als deze generatie er niet meer is denk ik.

zolti-diane st istvan
Ik zei de gek samen met Zolti die mij heeft leren cantharellen zoeken en mijn pa zit achter me van een pilsje te genieten.

dronken st istvan
Dit gebeurd er als je teveel drinkt. Ik heb gehoord dat ie nog wel thuis is gekomen maar niet verder dan de waterput daar lag ie heerlijk naast te slapen de volgende morgen.

groetjes Diane[/cleeng_content]

Reakties zijn welkom.

advertentie