Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Heb ik weer.

Vrienden van ons zijn al een paar weken zoet met hun zwangere geit. Eerst bleek ze iets aan haar luchtwegen te hebben. En nu wacht de dame gewoon. Wat onrust geeft natuurlijk. Ze schreven op fb dat ze ook in de nachten gaan kijken.

Daar hebben wij het natuurlijk over gehad aan tafel. In al de jaren dat ik nu met geiten bezig ben, heb ik nog nooit in de nacht baby’s gehad. De eerste jaren gingen wij ook in de nacht kijken, dat zal ik echt niet ontkennen. Maar ben er wel mee gestopt, ik zet ze binnen apart als ze tegen bevallen aan zitten. Overdag woon ik ongeveer in de stal dan, maar als de zon onder is ben ik gewoon binnen. Wat mij veel slaap scheelt.

Ergens heb ik ooit eens zitten lezen, dat de grote geiten boeren in de tijd dat de geiten moeten bevallen, de lampen laten branden om de dames een beetje op te laten schieten. Want als de lampen uit doen, wachten ze tot het licht wordt.

Mijn schapen daar en tegen zijn er goed in om het heel vroeg in de morgen te doen. Vaak komen we op stal in de morgen en ligt of staat het lam je al eigenwijs aan te kijken. Sommige schapen ben ik wel bij, maar dat zijn meestal de eerste jaars, die dan echt tegen me lopen te mekkeren. Ze geven echt aan dat er iets vreemds aan de hand is.

Gister tegen de avond heb ik alle dames weer over de melk tafel laten komen, om te kijken hoe de stand van zaken is. Want het is nat en sneeuw en modder en dan probeer ik toch als het even kan de dames op tijd binnen te zetten. Verassingen in de sneeuw of modder hebben we liever niet.

Staat Wientje het schaap bij me op tafel. Een behoorlijke uier, ik kijk onder haar staart, een sliert slijm. Dat is een teken dat het elk moment kan gaan los barsten. Dus kleine stal in orde gemaakt en Wientje naar binnen.

Vervolgens ben ik er bij gaan zitten om te kijken hoe of wat ik kon verwachten. Liggen, staan, bek aflikken, lip omhoog en met de achterpoot afzetten met lichte weeën. Nog eens kijken onder die staart, maar het lijkt er niet op dat er flinke ontsluiting is.

Ondertussen was het tijd om te eten. Dus ik loop de stal uit, Wientje schreeuwt alles bij elkaar met de staart van haar kont. Tsja dan gaat Diane dus niet eten, je weet maar nooit. Vorig jaar was ze zo moe van haar bevalling dat ze de kleine niet echt wilde. En dat wil ik dit jaar toch even anders proberen.

Al met al, wat ik dus eigenlijk nooit doe. Ben ik bij haar in de stal gebleven. Tonnie heeft mijn eten mee genomen. En Wientje ging door met haar gedrag alsof ze ging bevallen.

Al met al heb ik tegen al mijn eigen regels in de halve nacht bij haar in de stal gezeten. Tonnie heeft me regelmatig van koffie voorzien en inmiddels had ik twee wollen dekens om me heen geslagen, want het is nog steeds winter hier.

Ze is onrustig gebleven tot een uur of twee vannacht. Toen werd ze rustiger, rond drie uur werd het in eens zo koud dat ik besloot naar binnen te gaan. En ben op de bank gaan liggen, wekker gezet op zes uur. Maar toen was het nog donker, dus een uurtje later gezet.

Gelukkig was Tonnie toen al op en die is gaan kijken. Nog steeds niks natuurlijk. Ze was boos en wilde de stal uit. Maar dat doen we maar even niet, want het sneeuwt al sinds gisteravond. En dat is nog steeds niet gestopt.

Ik ben benieuwd hoe lang wij in de maling gehouden worden.

Groetjes Diane.

8 Responses to Heb ik weer.

 • Nou,neen ik heb andere ervaaringen…ik zou wel gaan voelen of alles wel goed ligt.verschillende keeren meerlingsgeboortes gehad en in elkaar verstrengelt of achterste naar vooren….

  • het kan goed zijn dat er meer in zit dan eentje. Ze is zelf van een tweeling. En natuurlijk heb ik gevoeld maar er is nog geen ontsluiting. daarom bleef ik er ook bij. Want gaat ze serieus hard persen dan. Dan heb je kans dat ze de hele baarmoeder er uit perst en dan moet je snel ingrijpen, anders gaat ze dood. Geen ontsluiting, dan kan je er niet in om het verkeer te regelen. Dus we houden haar even goed in de gaten. En anders de dierenarts met een spuitje om de poort te openen voor haar. Maar ze is een gezonde twee jarige en ze eet, drinkt, poept en piest goed. Ze wil nog niet echt op stal en dat geeft eigenlijk al aan dat ze nog niet echt zo ver is. Want is het echt tijd willen ze graag alleen zijn. Ik zet haar binnen omdat de lammeren meestal geboren worden voor ik in de wei ben. En ik vind het te koud en nat om buiten geboren te worden. Maar met de problemen die jij op noemt heb ik ook al regelmatig te kampen gehad. Ik wil niet te snel ingrijpen.

 • wat een lastige dame, ze moest toch van de vorige keer weten wat er komt

 • sterkte met deze dame, ik ben benieuwd naar de bevalling. Hier in Brabant schijnt de zon, morgen weer wat vorst en iets van sneeuw.

 • grappig dat jij dat nu met een schaap hebt

 • lilith was degene met de luchtweg problemen, die vertoond verder ook geen symptomen meer

  onze happy daarentegen houd ons al 1,5 week aan het lijntje, haar tepels zitten vol biest, zo nu en dan slijm de ene keer meer dan de andere keer, ziet er wat boller uit van achter, soms mekkert ze een dag en meestal is ze juist weer heel rustig en staat achteraf
  verder is ze juist weer heel relaxt aan het herkauwen en dan kijkt ze ons aan van is er iets
  vorig jaar deed ze precies hetzelfde haha volgens mij lacht ze ons gewoon uit

 • hahahahaha

  en nee er zijn nog geen geiten lammetjes hier….
  en nee vannacht voor het eerst niet wezen kijken pas weer vanmorgen vroeg ging carolien erheen nog steeds niks , wel slijm en de tieten zitten vol

  trouwens diegene met luchtweg infectie is een andere ook zwanger maar ook nog geen tekenen van bevallen

Reakties zijn welkom.

advertentie