Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Heel veel wol.

Ik heb nogal wat wol bij elkaar gescharreld dit jaar. Aller eerst natuurlijk de wol van mijn eigen schaapjes. Dan mocht ik George knippen toen hij nog bij de oude eigenaar stond. En vervolgens werd ik gevraagd nog vier alpacas te scheren met wat achterstallig onderhoud. Daar stond zoveel haar op dat er geen machine meer door kon. En toen kon ik bij een kennis nog een zootje racka schapenwol uit de schuur rapen.

Maar door de bevalling van mijn dochter Lotte, werd onze zomer een beetje anders. Alles moest in orde zijn voor de oppasjes en wij gingen twee weken naar nederland. Dus bleef de wol liggen.

Nu ben ik alsnog alle wol aan het schoon maken enzo. Maar de alpacawol en rackawol is behoorlijk vervuild met hooi. En dat is heel veel werk.

Dus toch een beetje op internet zoeken of dit niet wat makkelijker kan. En ja hoor vind ik een wool tumbler. Maar die zijn duur. Dus zelf maken dan maar. Vooral Tonnie, en ik sta er bij om te zeggen, wel of niet wat ik bedoel, heeft er een gemaakt voor me.

Één langzaam draaiende motor hadden we nodig. Eerst had hij iets uit de schuur getrokken, maar daar ging dat hele ding bijna mee de lucht in. Dat ging iets te hard. Een ruiterwisser motor die deed het mooi. Nummer één door gebrand, misschien geen goeie motor. Op Zoek naar nummer twee. Heel het dorp was aan het zoeken op zolders en in schuren voor ons. Uiteindelijk eentje uit een dorp verderop bij vrienden. Wordt ook heet. Verdorie dat schiet niet op. Wat dan?

Weer studeren op youtube. Wasmachine motor maar dan moeten we er wel een vertraging opzetten. Dat is ook niet echt simpel. Tonnie moest even ergens in het dorp zijn, en kwam terug met een goed idee.

Hij had met de vorige burgermeester staan kletsen. En die had een vriend die ook zo iets gebouwd had en het aandreef met een oude gehaktmolen. Ha, die hebben wij ook nog. Dus dat ding bij moeders uit de schuur getrokken, wie wat bewaard heeft wat. 

Ok het is geen stil motortje, zeg maar gerust dat hij takkeherrie maakt. Maar hij werkt wel. Vandaag heb ik hem eens flink aan het werk gezet. En ik ben helemaal blij. Terwijl dat ding de rotzooi er uit aan het schudden is, kan ik wassen, voorbereiden en kaarden. Dan kom je nog eens door een stapel wol heen. Ik ben helemaal blij ermee.

Groetjes Diane. 

5 Responses to Heel veel wol.

 • Nou heel veel reakties zijn het dit keer niet geworden en daarbij is er zo veel werk en uithoudvermogen nodig om het zo ver met de wol te krijgen als die dan zo prachtig schoon gekamd en opgerold in het kistje te hebben liggen….Wat gaat er verder mee gebeuren?Is het voor de verkoop?Ik kan Je ook noch een baal wol van Oost-friese melkschaapen om te verwerken opstuuren als Je wilt.
  Groetjes
  Janka

  • Eigenlijk wil ik er mooie projecten mee maken en die dan verkopen. Dat geld gaat een groot gedeelte in onze spaarpot voor een vriend voor George de alpaca. En een gedeelte wil ik in een pot stoppen. Die ik wil gebruiken voor de soms noodzakelijke hulp aan dieren. Ik betaal nog al eens de dierenarts zodat dieren behandeld kunnen worden. Maar dat gaat nu dus uit ons eigen geld. Een hulppotje zou een uitkomst zijn. Ik weiger nooit wol die aangeboden wordt:) maar ik denk dat opsturen best duur gaat worden. Wel heel lief van je om dit aan te bieden. En misschien kan ik straks ook wat gesponnen wol verkopen. Ik kijk wel hoe het loopt. Voorlopig ben ik 14 uur per dag bezig met wol haha.

 • Goed idee, wat zijn jullie weer creatief bezig. Gewoon leuk om te lezen. Succes met het spinnen. Groetjes, Corina

 • Wat een prachtig idee en met weinig middelen weer gemaakt, mooi werk

 • Wolfabriekje Diane….ook wij hebben hier wolbergen.
  Groetjes van Janka

Reakties zijn welkom.

advertentie