Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Hout kappen

Hallo allemaal,

Het begint hier echt koud te worden, hoewel als het zonnetje doorbreekt het nog steeds warm genoeg is om op de veranda lekker buiten te zitten. We hebben weer wat nieuwe foto´s vandaag van de afgelopen dagen. Wij zijn de afgelopen dagen erg druk geweest met hout halen. Zoals ik de vorige keer al vertelde konden we het uit het bos halen en daar zijn we afgelopen weekend mee begonnen.

[cleeng_content id=”944751776″ description=”Ik vraag dit bedrag als bijdrage voor de dieren. Als u klikt kunt u ook een voordelig abonnement nemen. Dank u” price=”0.39″ referral=”0.05″]bos
Dit is de plek in het bos waar we nu werken.

Zaterdag, maandag en dinsdag zijn we met zijn allen pa, ma, Marcel, Tonnie en ik met de oude werk jeep van Laszlo het bos ingedoken en bomen omzagen dan schoonmaken van takken en daarna in stukken zagen en laden en naar huis brengen.

tonnie-hout-laden
Hier wordt het hout geladen, eerst de dunne takken daarna het zware hout erop anders stuiterde alles eraf.

We hebben in die drie dagen meer dan genoeg hout verzameld voor pa en ma en ons zelf voor de hele winter. Nu als het mooi en droog weer is gaan de jongens nog wat extra hout halen dat kan voor volgend jaar heel erg goed drogen of als we een lange winter krijgen ons warm houden.

hout-uitladen
Hier zijn we het hout achter het huis aan het stapelen, hier ligt nu genoeg maar er is inmiddels nog flink wat bij gekomen.

marcel-chocomelk
Marcel even een klein pauze en lekker warme chocomelk drinken.

marcel-in-boom
Hier is Marcel in een boom geklommen, soms blijft een boom hangen en die moet er dan uit. In de boom klimmen touw er omheen en trekken dan maar.

oma-in-bos
Ma geniet ook van in het bos werken en was heel erg druk met bonenstaken verzamelen voor volgend jaar in de moestuin.

pa-in-bos
Pa had als hoofdtaak takken knippen zodat de stam schoon was en in stukken gezaagd kon worden.

Er wordt nu elk moment sneeuw verwacht hier waar de kinderen natuurlijk met smart op zitten te wachten want dan kunnen ze weer snowboarden en skiën daar hebben ze al helemaal zin in. Maar de winter kan komen, we hebben alle ramen goed sluitend gemaakt en hier en daar met stopverf bijgewerkt, de deuren zijn weer goed sluitend, de schoorsteen is schoongemaakt en we hebben genoeg hout, hooi en stro. De diepvriezers staan weer volop te draaien en daar worden de laatste lege plekken gevuld met vlees e.d. voor als we het dorp niet uit kunnen. We hebben flink frambozen, bramen e.d. in de vriezer en de noten liggen te drogen op zolder. Voor de dieren krijg ik de slechte wortelen die uit de tuinen komen van de mensen uit het dorp, dus we zijn er klaar voor.

Nu we het over de winter hebben moet ik weer denken aan vorig jaar. Dat was onze eerste winter hier, echt prachtig veel sneeuw en mooi weer, ook hele koude dagen natuurlijk. Het kan hier -20 en soms nog meer worden. Ons huis is in de jaren daar voor altijd wel gestookt maar natuurlijk niet zoals wij dat deden echt lekker warm, daarnaast hadden wij nog geen goede opslag voor het hout waardoor dit niet echt droog was. Met als gevolg dat al het vocht in de schoorsteen trok, en Marcel tegen me zei dat hij steeds een hoop herrie hoorde op zolder maar niks kon vinden. Hij had het nog niet gezegd of het rommelde op zolder, dus wij gewapend met een zaklamp naar boven om te kijken, in de eerste instantie niets te zien, ik loop om de schoorsteen heen en daar ligt een hoopje modder, dus nog een keer goed de schoorsteen bekeken en ja hoor er waren stukken afgevallen. Tonnie was op dat moment bij mijn ouders dus ik bel hem op met het verhaal dat onze schoorsteen in stukjes valt. Pa en Tonnie komen samen kijken, de hele schoorsteen geprikt met een pin, wat blijkt, het onderstuk is van steen en het bovenstuk is van steen maar een 30 tot 40 cm er tussen in is van klei en dat was dus nat. Een probleempje, de klei van de grond geraapt in een emmer een beetje water erbij en weer op de schoorsteen geplakt, ik beneden de kachel flink opgepord zodat de schoorsteen goed warm zou worden en pa en Tonnie met de branders aan de buitenkant drogen.

opwarmen-schoorsteen

Dat ging goed, en daarna elke dag even boven kijken of onze schoorsteen recht bleef staan en een beetje droog bleef. Het ging prima met onze schoorsteen, dus je gaat wat minder vaak kijken en dan niet meer. Een paar weken later waren we hooi halen voor de geiten en Marcel was thuis, die belt ons op met het verhaal dat de schoorsteen van het dak af is gevallen. Ik mijn pa bellen of hij alvast bij ons thuis wilde kijken en dat wij er aan kwamen. Wij komen aanrijden en mijn reactie was “hij is er echt af gevallen!!!”.

dak-buiten

Het stuk klei had het dus gewoon begeven en de schoorsteen was van onder het dak omgevallen, met als gevolg een flink gat in het dak, dakpannen kapot, dakspanten kapot en de rook kwam door het gat naar buiten.

schoorsteen-boven

Mijn pa was alvast begonnen met de goede dakpannen te redden en de klei rotzooi op te ruimen. Ik had gezien dat er een stel bekenden in het dorp vergadering stonden te houden dus zeg tegen Tonnie ga daar vragen of iemand pijp heeft. Binnen 5 minuten was hij terug met een stuk pijp die hebben we erop gezet en de schoorsteen weer gedicht, vervolgens nieuwe latten in het dak gemaakt en de pannen er weer op.

door-dak-naar-buiten

Dit repareren heeft ons geen twee dagen gekost en voor er nieuwe sneeuw viel was alles weer dicht en de kachel is niet uit geweest.

rommel-buiten

Dat was een mooi avontuur, eerst even balen natuurlijk daarna lachen en aanpakken. Mijn pa is sinds die dag elke dag bij hem zelf naar boven gelopen want die was bang dat zijn schoorsteen hetzelfde zou doen, het is niet gebeurd en hij heeft deze zomer een nieuwe schoorsteen gemetseld. Wij hebben dat niet gedaan omdat volgend jaar deze schoorsteen niet meer gebruikt wordt want dan gaan we de kachel verplaatsen naar een andere plek.
Nog een paar foto´s

bidsprinkhaan
Dit is een bidsprinkhaan die op het hout in ons houthok zat, hij was echt groot.

felix-aan-de-tiet
Hier zit onze kat Felix van 1 jaar oud lekker te sabbelen aan de tiet van onze Barát die dit prima vind zoals je kan zien.

paardrijden
Lekker paardrijden in de natuur.

school
Dit is de oude school waar ik het vorige keer over had, waar Tonnie gaat werken.

Dit was het weer voor vandaag.
Groetjes Diane.[/cleeng_content]

Reakties zijn welkom.

advertentie