Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 241 andere abonnees

Kleine babetje.

Vandaag weer eens een dag van heel druk maar niks gedaan. Vanmorgen mijn meiden melken, Lotte de mama van Babetje, altijd als eerste. En die staat gewoon met volle uiers. Dat klopt niet, of Babetje eet niet, of mama Lotte wil het niet meer wat overigens nog veel te vroeg is. 

Dus nadat ik de melk weg heb gebracht, terug naar de wei om te observeren wat er aan de hand is. Lotte en Babetje gingen gewoon naar de boven wei.  Dus kijken, Lotte ging eten en was zoals altijd kribbig tegen alle anderen. Babetje liep te slijmtuten bij alle anderen, eigenlijk totaal normaal gedrag.

Uiteindelijk besloot ik naar beneden te gaan om een bak koffie te pakken en dan strategies ergens te gaan zitten zodat ik de boel in de gaten kon houden. Alles liep zoals gewoonlijk achter me aan.

Beneden loopt Babetje richting stal en ik loop achter haar aan om haar nog even te knuffelen, het is zo een liefje. Ik pak haar op om te knuffelen en ze zakt totaal in.

Het leek of ze een hele dikke buik had, dus ik schrok en dacht shit een pens verzuring. Snel Tonnie geroepen dat hij een fles soda bicarbonaat klaar moet maken. Die er in gewinkeld, één klein boertje verder niks en ik voelde dat haar pens wel werkte. We zien haar verder weg zakken. Er gebeurt dan iets in de ogen van een geit. Dus ik pak haar op en neem haar mee naar het koele huis, op de bank.

Stethoscoop erbij en luisteren. Haar darmen en maag rommelen en bubbelen teken van normale aktiviteit. Ademhaling ging moeizaam en maakte een raspent geluid, niet goed. Haar hart ging van langzaam, naar normaal, naar snel en weer andersom. Ze was slap en absoluut niet hoopgevend. Tijdje zitten denken en knuffelen, ze lag lekker op me met haar hoofd op mijn borst.

Ik tast haar helemaal af, maar nergens reageerde ze op. Haar keel voelde wat dik, zou het een allergische reactie zijn ergens op? Nah ik heb niks te verliezen, calcium er in. Drupje voor drupje rustig bij haar naar binnen laten druppen.

Na tien minuten druppelen, komt ze in eens met geweld overeind. Ik dacht ojee de laatste stuip. Maar nee, ogen open, oren overeind, kop kwam omhoog. Ik luisteren, haar hart raasde, dus even rust.

Ze werd weer kalm en ging weer liggen. Dus verder met de calcium, het laatste beetje begon ze zelf wat te zuigen. Het lijkt te werken. Langzaam kwam ze weer tot leven. Inmiddels was het wat later op de middag en buiten minder warm. Dus haar mee genomen naar de wei vlakbij haar mama en de rest.

Ze ging staan, mama roept, nog wat verdwaasd en zwak ging ze achter haar moeder aan. Onderweg kwam ze George de alpaca tegen, die ook nog even knuffelen tegen zijn lange benen, en weer verder naar haar mama.

Ze probeert te drinken maar is niet snel genoeg. Flesje gehaald en vol getapt bij mama. Die ging er in met smaak. Maar ze bleef maar lopen en lopen. Het was zeker niet goed. Thermometer erbij, vraag me niet waarom niet eerder, ik heb geen idee normaal een van de eerste dingen.

Veertig drie, niet goed dat is koorts. Oogleden kijken, bloedrood, die horen roze te zijn. Dus blijkbaar maakt ze veel rode bloedcellen aan. Een ontsteking? Maar waar, weer helemaal aftasten. He in eens push bij haar mond en uit haar neusje. Schoon maken mond nakijken, niks te zien.

Overleg met Tonnie. Ze is taai, ze vecht nog steeds. Ik ga de dierenarts bellen en vragen of hij al thuis is want het is al tegen de avond. Als hij thuis is of bijna zeg ik dat we er aan komen met een zieke geit. We voeren de rest wel later en zeggen tegen ma dat ze maar eten moet bewaren. Is goed, ik bel de dierenarts, leg hem uit wat er aan de hand is en of ik kan komen. Nee zegt hij, ik ben in de buurt en kom er aan.

Twintig minuten later was hij er. Alles verteld, hij ook dezelfde dingen afgelopen die ik in de loop van de dag had gedaan. Temperatuur en ik laat hem de oogleden zien. Ja koorts en gezien de oogleden zou het inderdaad ergens een ontsteking kunnen zijn.

Dus een onstekingsremmer en antibiotica er in. Een spuit met antibiotica extra, als ze er door komt moet ik die zondag er in spuiten. En morgen even bellen om te zeggen of ze de nacht is door gekomen.

Eigenlijk zouden we haar hier binnen apart moeten houden. Maar ze schreeuwde alles bij elkaar voor haar moeder en die stond terug te schreeuwen.  Dat geeft bepaald geen rustige situatie. Dus toch maar besloten om moeder en dochter bij elkaar te zetten in een aparte stal. Vanavond nog een keer fles vol tappen en geven, als ze dan niet toch al zelf heeft gedronken. Maar dat merken we straks wel. En dan maar hopen dat ze de nacht door komt. Het was weer spannend en vol denkwerk.

Groetjes Diane. 

6 Responses to Kleine babetje.

 • Wat interesant! Ik wist niet dat soda bicarbonaat tegen opgeblazen pens helpt !Wij gaven in dat geval Hipraflora – een soort bakterietoebereding bij de dierenarts te koop voor 4 Euros/1 zakje=50gramm.Maar soda bikarbonaat werkt mischien sneller…Dat is toch zuiveringszout of ook wel natron?

  • Durf ik niet te zeggen. Het is bijna hetzelfde als bakingpowder. Maar het werkt snel inderdaad. Het maakt de verzuring base en ze gaan ervan boeren. Zeker als je daar naast ook de buik masseert en het dier wat omhoog zet met zijn voorpoten.

   • Ja ja, dan is het dat dubbelkolzuure soda E500 maakt cake extra luchtig en doet prik in de zelfsgemaakte limonade .Bedankt voor Je antwoord!

 • Heel veel sterkte met de geit. Wat hebben jullie altijd veel kennis van zaken. respect voor jullie volharding. Liefs, Corina

 • sterkte zeg!

 • Goh, wat een stress zeg. Zou ik ook hebben met zo’n lief dier.
  Maar volgens mij kan jij zo bij die dierenarts aan de slag, zeg.
  Nu maar hopen dat het goed komt. Zou toch zonde zijn als …
  nb Fijn dat je weer zo aan het “pennen” bent geslagen.
  Ik schrijf niet elke keer een reactie op de mails die ik van jullie krijg, hoor.
  Maar ik lees ze wel allemaal met veel plezier.
  En ik … ? Ik heb mijn oude camper al 6 weken uitgeleend aan mensen die hun huis uit gezet zijn.
  Maar over 2 weken ga ik toch nog even 4 weken door Duitsland toeren.
  Die mensen hebben dan als het goed is een oude caravan geregeld om de winter door te komen.
  Ook heb ik een 2e camper gekocht met een diesel motor erin, dit keer.
  Die is veel betrouwbaarder tijdens mijn geplande reizen door Europa.
  Hij staat nu alleen bij een “mannetje” (die alles van die auto’s af weet), want er zit een vreemde tik in de motor.
  Hij gaat hem helemaal voor mij nakijken en zal pas in het voorjaar klaar zijn (hij is al in de 70 en heel druk, vandaar).
  Dan verkoop ik die 1e camper (met benzine motor) en ga met de diesel 3 maanden toeren.
  Waarschijnlijk naar Engeland nu het nog gemakkelijk kan, ivm die Brexit.
  In het najaar dan misschien 3 maanden naar het oost-blok. Kom dan zeker even binnen wippen bij jullie.
  Maar …. alles kan en niets moet. Dus ik zie wel tegen die tijd.
  Groetjes, Jan

Reakties zijn welkom.

advertentie