Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Sneeuw.

Jaja het is raak eindelijk sneeuw. De Pool aanval zijn we goed door gekomen. Nachten van -30, en overdag een koude wind. Alles bevroor en overal vroren we aan vast. Waterbakken tot op de bodem bevroren dus dat was flink kappen. Kachel draaide op vol vermogen. En omdat de slaapkamer naar  het 0 punt daalde, daar tijdelijk een gaskachel gezet. 

Nu werden we  wakker met een flink pak sneeuw. En het sneeuwt nog steeds. Dus moesten we beginnen met paden maken voor de kruiwagen. Sneeuw bij de hekken weg halen zodat die weer open kunnen en de waterbakken uit de sneeuw graven.

Overal hoor je nu de buldozers en trekkers die er op het dorp zijn. Die zijn de wegen aan het schoon schuiven zodat we door het dorp ons kunnen verplaatsen. Nu ik zo zit te schrijven bedenk ik me dat er volgens mij nog geen bus geweest is. Als de bus er niet in kan komen kunnen wij het dorp dus niet uit.

Terwijl ik het hek van slot haal kijk ik automatische even naar de overkant waar onze oude buurtjes wonen. Normaal als er sneeuw valt staat de buurman zijn paadje schoon te vegen. 

Maar dit keer zag ik geen buurman en ik zag dat de sneeuw richel van het schuiven nog voor zijn hek lag. Dat klopt niet. Dus naar de buren even vragen. De kippen waren wel los dus naar binnen. Vragen hoe het is. De buurman is ziek, aha dat verklaart het niet schoon gemaakte pad. Ik vraag wie de kippen los heeft gelaten.  Ik zegt de buurvrouw terwijl ze op haar krukken staat te leunen.

O nee, dat gaat niet gebeuren. Ze is herstellende van een heup operatie en loopt dus met krukken en buiten met een rollator. Dus ik zeg dat ik de mannen ga halen en dat we haar pad gaan schoon maken. 

Tonnie en Renee mee en met zijn drieën even de paden schoon gemaakt naar het hek en naar de schuren. Terwijl we bezig waren kwam de buurvrouw naar buiten en liet haar traantjes even lopen. En als we klaar waren moesten we even binnen komen.

Nadat de paadjes schoon waren wij naar binnen voor het verplichte glaasje pálinka. Natuurlijk werd er meteen een pan soep ingeschept die we mee moesten nemen. Voor we weer terug gingen de buurvrouw op het hart gedrukt dat ze niet alleen naar de kippen mag. Om vier uur kom ik terug om te helpen die kippen te verzorgen en naar binnen te doen. En als het stopt met sneeuwen komen we nog een keer het pad schoon maken.

Sneeuw is leuk maar niet voor de ouderen. De kinderen hebben de grootste lol en zijn achter ons huis aan het sleeën. 

Groetjes Diane. 

One Response to Sneeuw.

  • Fijn dat jullie die oudjes helpen, Als wij er zijn bij ons in Somogyszil kijken we ook altijd of we iets voor de ouderen bij ons in de straat kunnen betekenen. Wat ons niet in dank wordt afgenomen door enige dronkaards, die anders karweitjes doen, maar alleen voor geld en of palinka. Ze proberen die oudje gewoon te dwingen, en komen ook om eten bedelen.Mijn ervaring is dat de Hongaarse mannen niet echt toeschietelijk zijn om anderen te helpen. Misschien doet een goed voorbeeld ze volgen.
    Rinus

Reakties zijn welkom.

advertentie