Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Welkom bij de familie Hobbelen.

Welkom op ons blog over het reilen en zeilen in en om ons huis hier in Hongarije. In 2005 zijn wij met ons gezin geëmigreerd naar een klein dorp ongeveer 80km boven Boedapest. In de afgelopen negen jaar hebben we veel mee gemaakt, en inmiddels zijn onze kinderen Marcel en Lotte het nest uit gevlogen. Beiden maken het prima en zijn zelf hun eigen nestjes aan het opbouwen.

Tonnie en ik (Diane) zijn hier nog saampjes en hebben het prima naar ons zin. We leven samen met onze dieren en proberen een zelf voorzienend leven op te bouwen. We hebben geiten die we melken, ik maak kaas en experimenteer er driftig op los om ook andere producten te maken als we voldoende melk hebben. Elk jaar als alles goed gaat, komen de jonge geitjes die ons van geitenvlees voorzien, en probeer ik de vellen tot leer te veranderen met natuurlijke producten.

Tegenwoordig hebben we ook schapen en hebben dan nu ook schapenmelk. Ik scheer de schapen zelf en spin de wol, waarmee ik weer wil gaan weven. Onze eerste alpaca is tegenwoordig ook een feit, die hebben we puur voor de wol en omdat het geweldig leuke dieren zijn. Hopelijk komen er meer.
Verder hebben we, kippen, eenden voor de eieren en vlees. Nog wat honden en katten en een pony. Het is een kleine boerderij geworden waar we ons helemaal gelukkig mee voelen. De moestuin voor de groentes en wat fruitbomen voor de vitamientjes.
Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, en proberen dus zo veel als mogelijk groen te leven.
Op dit blog probeer ik regelmatig te schrijven, wat niet altijd lukt moet ik eerlijk bekennen. Maar ik doe mijn best. Ik wens u veel lees plezier en een opmerking is altijd welkom.

Diane.

24 Responses to Welkom bij de familie Hobbelen.

 • Hallo familie Hobbelen, goedenavond,
  In het verleden heb ik met jullie contact gehad omdat ik op zoek was naar een Chow chow. Destijds heb ik toen hier in NL een 2e Chow chow gevonden dus vandaar is mijn contact destijds gestopt met jullie. Nog bedankt voor jullie reacties van toen.
  Nu heb ik een nieuwe vraag: kennen jullie bij jullie in de omgeving iemand die mij woonruimte zou willen verhuren? Wat ik zoek is het volgende: huur tot maximaal E350.- pm, niet afgelegen, gemeubileerd mag maar hoeft niet, liefst voor jaren te huur via contract, mijn honden moeten mee kunnen komen.
  Ik hoop van jullie te horen, groet,

  Ronald Meulendijks

 • Hallo Tonnie en Diana, onze zoon was afgelopen week op vakantie in Legénd en zat vanochtend na thuiskomst boordevol verhalen, waaronder het verhaal van twee ontzettend aardige mensen die helemaal zelfvoorzienend hun leven in Legénd leven. Over jonge geitjes, over vers en gezond eten, over iedereen helpen, over gastvrijheid. Wij moesten meteen denken aan een uitzending van Ik vertrek van enkele jaren geleden en jawel hoor, dat zijn jullie. Wat is de wereld toch klein. Jullie hebben in meerdere opzichten indruk gemaakt op onze 17-jarige zoon die ontzéttend genoten heeft van zijn vakantie in Legénd en van de contactmomenten met jullie! Groeten uit Melderslo, Maud Soudant (Moeder van Rein)

 • Voor de 4 de keer in Hongarije en we houden heel veel ván jullie land. Heel moeilijk te begrijpen omdat er zo goed als geen andere taal gesproken wordt. We kunnen dus geen contract leggen. Toevallig op jullie blog terecht gekomen en we werden er door geboeid. We verblijven nu in Domos op een camping en wil later N oostwaarts trekken. Is langskomen en overnachten mogelijk? Lieve groeten. Ann en Zjein.

 • Mogen wij ook langs komen

  • Ja hoor. Als je geen hotel etc verwacht:) iedereen is welkom hier. Om gewoon te genieten van de rust en omgeving sommige vinde het leuk om de handen uit de mouwen te steken. Anderen genieten alleen maar.

 • Fijn om jullie gelukkig te zien, respect voor jullie! gr Nanja

 • Beste Diana en Henny en alle dieren,
  Ik heb jullie al gemaild, maar wil nog even zeggen dat ik gister naar de herhaling van jullie uitzending van Ik Vertrek heb gekeken. Het heeft me zo goed gedaan. In Nederland is veel negativiteit, dat ben ik gister even vergeten. Geniet maar van jullie mooie bestaan, jullie verdienen het. Zelf woon ik al bijna 23 jaar in Oost-Groningen, waar we vanuit Den Haag heen zijn verhuisd. Onze regio wordt ook wel krimpgebied genoemd, voor mij is het het mooiste krimpgebied van Nederland, maar het klinkt wel ……..negatief.Toch komen hier met grote regelmaat nieuwe bewoners binnen die de drukte van de rand stad achter zich hebben gelaten en iets nieuws opbouwen in het mooie, ruime Groningen.
  Ik hoop nog bericht van jullie te krijgen, wil jullie graag af en toe helpen.
  Met vriendelijke groet,
  Mariëtte de Jong.

 • Heel tof ,wat andere zeggen of schrijven niks van aan trekken.
  Wij hebben een Tanya in omgeving eger.wij bouwen er druiven en maken wijn.heel ons gezin is stapel zot van Hongarije .
  Als het eens moest kunnen zien we elkaar daar wel eens zou leuk zijn.
  Mvg fam.smeulders België

 • Lieve Diane en Tonnie,
  Zo dankbaar voor de oproep om ons te helpen. Er zijnnn geen woorden voor. Onderdak voor de komenden maanden heeft Rik via jouw oproep voor ons geregeld. Loop nu steeds tegen dingen aan van: shit is niet meer daar, och dat was daar al. Nou ja, wij gaan er voor en met hulp van alle lieve vrienden van jullie komen wij er weer bovenop. Duurt jaren, maar komt goed. Weet je gelijk dat ik nu wel op je web kan, raar toch. Hele dikke pluim, kus, 1000 maal bedankt. Wie weet komt iemand onze spullen tegen want de miele centrifuge en de nieuwe koel/vries combinatie van Indesit is natuurlijk ook weg. Och materie maar soms heb je materie nodig om verder te bouwen. ♥♥♥

 • Ik heb jullie aflevering op tv gezien en was onder de indruk van jullie verhaal. Het is niet het standaard succesverhaal met goedlopende B&B’s en campings, maar ik zag vooral een paar mensen die heel erg gelukkig waren en dat vind ik eigenlijk mooier om te zien! Ik werd er zelf ook gelukkig van, toen ik jullie zag! Ik ga jullie volgen als jullie dat oké vinden.

 • Hallo Diane, ik heb met veel plezier naar de TV-uitzending gekeken. Ik blijf de blog volgen.

 • Diana
  ik heb de uitzending gezien en deze zit nog helemaal in mijn hoofd. geweldig datgene dat jullie neergezet hebben. zeker niet makkelijk. Maar een droom van velen. Ook van mij. ik wil dit heel graag. maar eerst de kinderen (13 +17) gesetteld zijn.
  ik hoop in de gelegenheid te komen jullie te bezoeken
  heel veel geluk wens ik julllie toe

 • Hallo Diana,

  Ik heb met veel interesse en plezier jullie website bekeken. Ik Pauline 54 jaar en mijn dochter Floor 27 jaar( in verwachting) willen gaan emigreren naar Hongarije.In Nederland hebben wij niets meer te zoeken , de samenleving is steeds meer aan het verharden en wordt steeds duurder onder het kabinet Rutte. Wij verlangen naar natuur en rust.Wij willen net zoals jullie zoveel mogelijk zelfvoorzienend gaan leven . Is het mogelijk om jullie te mailen en tips te vragen ? Bijvoorbeeld over goede makelaars die te vertrouwen zijn? etc.

  Fijne dag !
  Warme groet pauline

 • Beste Diane en Tonny, ik was juist heel erg onder de indruk van jullie manier van leven daar. Niks als positiefs. Vooral de manier waarop jij, Diane, met dieren om gaat, ik was er echt jaloers op, dat wilde ik ook graag kunnen. Maar nee, ik heb dat niet in me. En ja, ik zou er zelf moeite mee hebben, met al die dieren in huis, maar de vanzelfprekendheid waarmee jij dat allemaal doet, met ze praat, zo mooi. ik ben helaas ziek (kanker), maar ik had meteen zin om een keer naar Legénd te komen en met jou te praten. Voor mij was je een wijze vrouw met veel innerlijke kracht. Ik zag net dat er in Legénd een vacantiepark is, dus wie weet komt dat er een keertje van. Ik denk dat jullie in of tegen de Czerehàd aanzitten, mijn ex-man (die in 2006 is overleden) deed daar veel voor de zigeuners en ik ben er ook geweest. Mijn dochter heeft er zelfs nog peetkinderen, en zij spreekt aardig Hongaars. Mijn schoonmoeder was Hongaarse, vandaar. Ik zelf ken ook zo’n 500 woorden. Ik heb altijd iets extra’s met Hongarije gehad.
  Dus hoe jullie leven, ik vond het heel bijzonder en ik zag ook wel dat het zo gemakkelijk niet is. Maar jullie doen het. Leven in zo’n dorpsgemeenschap is natuurlijk wel heel mooi. Ik vroeg me af of jullie die vakantiehuisjes nog verhuren?
  Dank jullie wel en met een hartelijke groet uit Nederland van Cora van der Kooij (69 jaar).

 • Beste Diane,

  Ik zou je graag een persoonlijke e-mail willen sturen met ons verhaal en onze vragen over het starten van een zelfvoorzienend leven in Hongarije. Ik hoop dat je me een mailtje stuurt zodat dat mogelijk is.
  Hartelijke groet,
  Petra

  • Mijn email is dhobbelen@hotmail.com of diane@hobbelenweb.com ik zie je vragen wel komen.

   • wat een achterlijke lui met hun hersenlose opmerkingen ….de meeste zijn gewoon jarloers op hun …op het geen dat ze tevree kunnen zijn met minder …petje af voor hetgeen ze zo willen en kunnen leven….wij zelf hebben ook een huis in hongasrije en gaan met de tyd er ook heen …en hoop net zo sterk te zijn als hun…wie anders denkt …oprotten.
    ……………..dit schreef ik op tv vertrek van ….wat een debielen sommige bah bah

 • Hallo Diana

  heb met bewondering gekeken naar de uitzending van ik vertrek
  later lees ik onlne dat je ook negatieve reacties kreeg , vind ik erg ,
  niks van aantrekken.
  we hebben zelf een boerderij gekocht erg afgelegen vorig jaar feb in
  szentkiraly 25 km van kescemet en dat bevalt erg goed.
  enige jammerlijke is dat wat er aan nederlanders woont erg oud is en
  gepensioneerd , maar veel sociale contacten hebben we niet , en misschoen
  ook wel niet nodig.
  onze eerste winter gaan we hier meemaken we wonen nu hier permanent vanaf
  6 juni dit jaar.
  ben afgekeurd en mag niet meer werken alleen rustig aan in eigen tempo red
  ik toch een hoop.
  heb resect voor je vertrek en wens jullie al het goede toe.
  heb je hulp nodg op computer gebied dan hoef je het maar te zeggen.

  vriendelijke groet rene en carolien zieck
  dit email adres is ook facebook

Reakties zijn welkom.

advertentie