Wil je op de hoogte blijven van de weblog door een email als er iets nieuws gepost word?

Vul dan hier je email in en klik op aanmelden.

Voeg je bij 240 andere abonnees

Wol wassen. 

Doordat ik vandaag hals over kop al mijn wol naar binnen heb moeten halen, vanwege de regen, bedacht ik me om vandaag daar ook maar eens een blog aan te besteden. Ik zie op fb steeds meer mensen die toch wel willen leren spinnen en daar heb je wol voor nodig. Als je wilt beginnen en je moet wol kopen, zit er nogal een prijsverschil in schoon en vuil. 

Dan zijn er veel fb vrienden die ook in Hongarije wonen. En gekozen hebben voor die handige wollige grasmaaiers.  En dan heb je als logisch gevolg een berg wol elk jaar.

De foto’s zijn nu van alpaca wol, wat iets eenvoudiger schoonmaken is. Hoewel deze vachten op het vet na dan niet onder doen voor een schaap. En dat komt omdat deze dieren een paar weken hooi hebben lopen vangen met hun vacht in een stal. Daar naast hadden ze last van wat achterstallig onderhoud, wat mijn geluk weer was. Omdat ik nog met de schaar scheer en niet bang ben om die ook op een alpaca te gebruiken. Een scheerapparaat kon er met geen mogelijkheid meer door komen. Dus ben ik hier door in het gelukkige bezit van vier alpaca vachten.

Mijn uitleg zal voor schapenwol zijn omdat de meesten daar mee te maken hebben. Al die zakken die je op de foto ziet zijn zowel schaap als alpaca die ik dus nog moet doen. Maar door ons uitstapje naar nederland is dat er deze zomer niet van gekomen en moet ik nu dus nog doen.

Zoals je ziet gebruik ik een droogrek. Daar leg ik de vacht op uit zodat ik de eerste schoonmaak kan doen. Dit betekent dat ik het nek gedeelte er af haal. Dit zit bij schapen meestal vol hooi en plantresten. Uit zuinigheid stop ik dit weer in een zak want de nek heeft over het algemeen wel mooie fijne wol. Als ik ooit niet weet wat ik moet doen kan ik dat nog eens schoon maken. Vervolgens haal je de wol wat onder de buik zat weg. Dit is vaak kort en viltig, daar kan je niet veel meer mee. Isolatie of tuin Mulgen. En de achterkant die verzameld meestal alle stront, die gooi ik niet weg. Ik gooi het in het water en roer elke dag er even flink door en ververs het water weer net zolang tot de stront los laat en ik de wol dus weer verder kan gebruiken. Is een rare zuinigheid van mij. Het mooiste gedeelte is dus de rug en flanken van het schaap. En daar moet dus ook zoveel als mogelijk de takjes, strootjes en andere rotzooi uit gehaald worden. En ook de kleine korte stukjes wol van het twee keer knippen op dezelfde plek. Dat doe je met je handen en wat helpt is flink schudden met die vacht en net zoals ik op een tafel met rooster werken zodat de rotzooi er makkelijk doorheen valt. Een extra kleine tip. Als je de punten ook zoveel mogelijk los maakt, krijg je ten eerste de rotzooi er makkelijker uit en zal je wol veel mooier schoon worden tijdens het wassen.

Mijn moeder, die vroeger ook gesponnen heeft, deed vanaf dat moment de wol door de kaarden molen en ging spinnen. Omdat ze geleerd had dat je schapenwol het beste met het vet er in kon spinnen. Nu wordt dat nog steeds gezegt, maar ik denk daar anders over. 

Er zit nog steeds hooi, zand etc in de vacht, wat je dus allemaal er mee inspint. Nu was je de wol na het spinnen maar je wast de hooitjes er dan ook niet uit. Ik vind het eindresultaat veel zachter als ik de wol eerst goed schoon maak. Daar naast vind ik het fijner spinnen. Wil je toch wat vettige wol om mee te spinnen dan kan je er altijd wat olie over spuiten en mengen, ikzelf doe dat niet. Maar goed. De volgende stap is de eerste erge zandzooi er uit te krijgen.  Ik heb de luxe van put water en heb daar een oud bad bij staan. Dus ik laat dat bad vol lopen met gewoon koud put water en gooi daar de wol in. Lekker onder duwen en laat het een nachtje staan. 

De volgende dag haal ik de wol er uit en knijp er goed in om zoveel mogelijk vies water kwijt te raken. Niet wringen en draaien, maar gewoon knijpen. Dan gooi ik het in de centrifuge, je kan wol totaal veilig centrifugeren. En dat is kei fijn want dan ben je al een berg zooi en vies water kwijt. Deze stap van voorweken kan ik dus met de alpaca wol overslaan. 

Nu zie je de weck pan en centrifuge staan. Het daadwerkelijk schoonmaken gebeurt met heet water. Nu kan ik steeds een bak heet water vullen voor een flinke pluk wol, maar dat gaat afkoelen. En in de schapen wol zit vet. Dat vet stolt weer en gaat weer in je wol zitten als je onder een bepaalde temperatuur komt, niet handig als je het per ongeluk vergeet. Dus ik werk met de weckpan. Die zet ik op een graad of tachtig en doe er een flinke scheut goedkope shampoo in. Niet laten schuimen alleen door het water roeren. Daar duw ik met een houten lepel of zo een flinke pluk wol in. Niet teveel want dan krijg je het nooit schoon. Het moet kunnen bewegen. En dat laat ik een half uur tot een uur lekker sudderen in de pan. Dan haal ik het met de schuimspaan eruit en wip ik het in de centrifuge. Wat water erbij in de pan en nog wat shampoo, en de volgende pluk kan er meteen weer in. Het vuil zakt naar de bodem. Ik zeg niet dat het fris ruikt zo een wol soepje, maar het werkt prima zo en kost me geen uren met bakjes vullen enzo. Ondertussen is die eerste pluk flink droog gedraaid in de centrifuge. Die haal ik er uit, en trek ik uit elkaar. Lekker opfluffen en dan zie je nog meer hooi en takjes die halen we er weer uit tijdens het opschudden. In die tijd koelt de wol mooi af. Dat is mooi  want het sop moet er nog uitgespoeld worden. En dat kan nu gewoon met koud water, veel goedkoper en makkelijker dan warm water.

Dat spoelen blijf ik doen tot het water schoon blijft.

Eerst weer in de centrifuge. En dan weer lekker fluffen. En de laatste zooitjes er uit halen die we nog tegen komen. En dan mag het drogen. Ik heb zo een hangding voor sokken geloof ik. En daar gooi ik het in, nu hangt hij in de kamer naast de kachel. Maar zou ik dit in de zomer doen, dan hangt hij buiten lekker in een windje en als het even kan in de zon.

Ideaal want nu hoef ik niet op te Letten of mijn wol niet weg waait bij een windje. Meestal heb ik hem dan ook ergens onder hangen, dat als het gaat regenen ik niet mijn wol hoef te redden.


Nu ben ik in het gelukkige bezit van een kaardenmolen. Omdat mijn pa en ma dat ding braaf elke verhuizing hebben mee gesleept al dertig jaar lang. En heeft Tonnie een paar borstels voor mij gemaakt. Dus ik borstel en kaard de wol nog voor ik het ga spinnen. Maar zoals het nu is kun je het ook prima spinnen. De extra dingen kun je altijd nog aanschaffen als blijkt dat je het wel heel erg leuk vind en meer wilt. 

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Veel spin plezier.

Groetjes Diane. 

3 Responses to Wol wassen. 

Reakties zijn welkom.

advertentie